Helgi Reynisson

Gymnasiejeepar

Publicerad 2013-09-06 10:01:51 i Allmänt,

Jag jobbar på ett fritids i en lågstadieskola. Bredvid skolan finns ett gymnasium. Jag fick för mig att gymnasiet kändes väldigt amerikanskt när jag observerade det från distans. Det har att göra med att i princip alla elever kör bil till skolan!
 
På Island är åldersgränsen för körkort 16 år, precis som i många amerikanska stater. Man känner väl igen det från alla sådana high-school-filmer man sett genom åren. Men jag förstår inte hur alla kan ha tillgång till var sin bil? Många kommer med sådana gigantiska jeepar, har i gång extremt hög (cool) musik, kör in på parkeringen som galningar, kliver ur och ser sjukt sköna ut och sen går de och sätter sig för att räkna i matteboken. Det känns märkligt, ovant och lustigt på något vis.
 
I kontrast till de coola kidsen känner mig töntig när jag tar min Strætó (buss) till jobbet. Men jag har ju inte ens körkort. Min trettonåriga brorson har börjat övningsköra. Han lär säkert ta körkort före mig. Men what the heck! Jag är miljövänlig! Det är i alla fall inte islänningarna med alla sina gymnasiejeepar. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej