Helgi Reynisson

Geysir och Gullfoss

Publicerad 2013-11-24 12:32:21 i Allmänt,

Jag hade besök från Sverige förra helgen, så självklart åkte vi den gyllene cirkeln: Þingvellir, Geysir och Gullfoss. Geysir är ett häftigt fenomen. Kokande hett vatten som sprutar upp ur marken. Jag fick ingen bra bild av eruptionerna vi såg, men här är ett par bilder från området. Om ni är intresserade av hur hur en geysireruption ser ut, sök på google.
Gullfoss är ett vattenfall som får en att häpna. I guidebussen vi åkte fick vi höra en fin liten historia om hur fallet räddades från exploatering och bygge av vattenkraftverk. Den historien spar jag till de som väljer att komma och besöka Island själva.
Här är Signe och Lova som var på besök. De verkade vara nöjda med vad de fick se.
 

Þingvellir

Publicerad 2013-11-21 21:34:10 i Allmänt,

Island är världens äldsta ännu aktiva demokrati. Det hela började här i Þingvellir, som i dag är en nationalpark och klassat av UNESCO som ett världskulturarv. Här vid sjön Þingvallavatn samlades parlamentet en gång per år och läste upp lagen. En ny person fick varje år till uppgift att memorera hela lagen utantill eftersom den inte fanns nedskriven någonstans. Som tur var skrev islänningarna ner lagen på vers.
Platser på jorden som finns belägna vid kontinentalplattgränserna är ofta geotermiskt aktiva. Island är en sådan plats. Men Island är också den enda plats på jorden där själva sprickan av plattgränserna går att bevittna på land. Överallt annars måste man dyka ner på botten för att se plattornas delning. Här ser ni ravinen som är gränsen mellan nordamerikanska och den eurasiska kontinentalplattan.
I naturreservatet spelas ofta filmer och serier in. Till exempel aktuella Game of Thrones, eller som många svenskar tänker på när de reser till Island, Bröderna Lejonhjärta. 
 
 

Glaciärvandring på Sólheimajökull

Publicerad 2013-11-05 01:03:41 i Allmänt,

Jag har fått en del fina kommentarer som säger att jag tar fina bilder. Det tackar jag för, men jag känner mig även lite oförtjänt berömd eftersom jag har flera vänner som tar enormt mycket bättre och finare bilder än jag. Till exempel har min kära vän Elin en blogg där hon laddar upp några av sina fantastiska bilder. Gå gärna in och kika, huginnfljuga.blogg.se är addressen.
 
I fredags blev jag magsjuk så jag missade min egen Halloweenfest och även hela musikfestivalen Iceland Airwaves som pågick under helgen. Dock samlade jag krafterna och besteg glaciären Sólheimajökull under söndagen.
Det var egentligen ingen större bedrift. Det var varken så värst kallt, blåsigt eller långt att gå. Här är lagunen som fanns nedanför glaciären.
Det var en rolig färd. Därför ser folk glada ut. Allt svart ni ser på glaciären är inte sten utan aska från vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010.
Vi hade en guide som berättade mycket om glaciären, dess struktur historia och annat. Tyvärr ser prognosen inte så god ut för den här glaciären, eller för någon glaciär på hela jorden för den delen. Sólheimajökull krymper med 100 meter varje år och kommer troligtvis vara helt borta om 100-200 år.
Efter turen tog vi ett segerkort nedanför glaciären med isländska flaggan.